Wszyscy kochają czerwony kolor owoców i warzyw. Bo czyż jest coś piękniejszego niż czerwony, soczysty i pachnący pomidor czy błyszcząca skórka aromatycznej czerwonej papryki. Klienci poszukują pięknych warzyw i owoców spełniających wysokie standardy jakościowe. O takie produkty jest szczególnie trudno zimą. Są bardzo pożądane a ich podaż jest ograniczona. Właśnie dlatego warto zapewnić wysoką jakość swoich upraw bez podnoszenia kosztów. Jednocześnie nierównomierność kwitnienia i zawiązywania owoców może spowodować obniżenie średniej jakości owoców i znaczne zwiększenie kosztów.
Jak poprawić jakość warzyw pod osłonami stosując FOLICIST®?
Etylen odgrywa kluczową rolę w dojrzewaniu owoców, ponieważ wywołuje i koordynuje fizjologiczne, biochemiczne i strukturalne zmiany zachodzące podczas tego procesu.
FOLICIST® produkowany przez firmę Biolchim jest naturalnym środkiem wspomagającym i ujednolicającym kwitnienie. Zawiera ekstrakty z alg morskich oraz innych roślin, które dostarczają aminokwasy, witaminy, betainę i naturalne substancje wzrostowe.
Jak działa FOLICIST®?
Podczas kwitnienia i zawiązywania owoców energia pochodząca z białek, cukrów, kwasów nukleinowych w obecności fitohormonów jest niezbędna do podtrzymania podziału komórek. Zastosowanie preparatu optymalizuje kwitnienie i zawiązywanie owoców wpływając na wzrost rośliny oraz działając jako czynnik antystresowy.
Podczas dojrzewania w owocach gromadzą się cukry. Miąższ owocu staje się łagodniejszy, dzięki aktywacji enzymów degradujących ścianę komórkową i syntetyzowanych lotnych związków organicznych, które są odpowiedzialne za smak i aromat owoców. Dojrzewanie owoców charakteryzuje się również rozwojem barwy z powodu rozpadu chlorofilu i gromadzenia się pigmentów. Oprócz czynników fizjologicznych, rozwój barwy zależy od wielu czynników środowiskowych, takich jak światło i temperatura. Na przykład światło o długości fali odpowiadającej barwie niebieskofioletowej i ultrafioletowe (UV), zwłaszcza UV-B, jest najbardziej skuteczne w wywoływaniu wybarwienia.
Jak poprawić wybarwienie owoców stosując SUNRED®?
Etylen odgrywa kluczową rolę w dojrzewaniu owoców, ponieważ wywołuje i koordynuje fizjologiczne, biochemiczne i strukturalne zmiany zachodzące podczas tego procesu.
SUNRED® produkowany przez firmę Biolchim jest naturalnym środkiem wzmacniającym stopień wybarwienia owoców. Zawiera ekstrakty roślinne, fenyloalaninę, metioninę i monosacharydy. Wyróżnia się jego dodatnim wpływem na antocyjany (czerwony, pomarańczowy i fioletowy) oraz karotenoidy (żółty, pomarańczowy).
Jak działa SUNRED®?
SUNRED® zwiększa intensywność wybarwienia i procent powierzchni owocu pokrytego rumieńcem. Skuteczność preparatu SUNRED® wynika z faktu jego pozytywnego wpływu na wszystkie procesy fizjologiczne związane z rozwojem i dojrzewaniem :
Nagromadzenie pigmentu: SUNRED® sprzyja wybarwieniu owoców, ponieważ dostarcza zarówno związków działających, jako prekursor (fenyloalanina) jak również aktywator (oksylipiny) biosyntezy pigmentu;
Nagromadzenie cukru: SUNRED® jest bogaty w monosacharydy, proste cukry łatwo dostępne, jako źródło energii i węgla, niezbędne w procesie pierwotnego metabolizmu owoców.
Wzmocnienie ścian komórek: SUNRED® sprzyja naturalnej syntezie ligniny, która wzmacnia ściany komórkowe. W rezultacie SUNRED® wpływa na poprawę jędrności dojrzałego miąższu oraz na lepsze przechowywanie owoców.
Jakie są zalety korzystania z programu stosowania preparatu SUNRED®?
SUNRED® poprawia stopień dojrzewania, oraz kumulację rozpuszczalnych cukrów i biosyntezę pigmentu, co pozytywnie wpływa na jakość owoców.

zastosowanie
MIESZANIE
Produkt można mieszać z wszystkimi środkami ochrony roślin i nawozami dolistnymi, z wyjątkiem preparatów zawierających siarkę, oleje mineralne oraz emulsje.
OPAKOWANIA
1 l – 5 l – 20 l
SUNRED®
Aktywator dojrzewania i wybarwienia owoców
- Poprawia wybarwienie owoców
- Przyspiesza i polepsza równomierne dojrzewanie
- Podwyższa zawartość cukru w owocach
SKŁADNIKI
Ekstrakty roślinne, Metionina, Fenyloalanina, Monosacharydy
Sposób działania
SUNRED® to innowacyjny aktywator poprawiający wybarwienie owoców. Zawiera fenyloalaninę, metioninę, monosacharydy i inne ekstrakty roślinne, jak np. oksylipiny, które przyspieszają proces dojrzewania. SUNRED® dostarcza zarówno substancję wyjściową (fenyloalaninę), jak również wspomagacze (oksylipiny) biosyntezy antocyjanu i flawonu, barwników które są odpowiedzialne za zabarwienie czerwone, pomarańczowe i fioletowe. W rezultacie SUNRED® wspomaga nagromadzenie pigmentów, a tym samym poprawia wybarwienie. Dodatkowo SUNRED® zawiera składnik istotny dla biosyntezy etylenu – metioninę, która z kolei inicjuje i steruje procesami dojrzewania i gromadzenia rozpuszczalnych cukrów. W ten sposób SUNRED® usprawnia dojrzewanie owoców i zwiększa zawartość cukrów rozpuszczalnych (skala Brixa). SUNRED® nie ma ujemnego wpływu na trwałość miąższu owoców, ani także nie zakłóca stabilności przechowywania owoców. Jest to rezultat zawartych nim oksylipin, które indukują naturalną syntezę lignin i monolignoli, związków odpowiedzialnych za wzmocnienie ścian komórkowych.