Dorodne jabłka klasy premium ale bez chemicznych pozostałości po zabiegach stosowanych przy ich uprawie były dotychczas jedynie marzeniem sadowników. Teraz okazuje się, że to marzenie nie tylko może się ziścić, ale jest to przyszłość sadownictwa. Realizacji tego marzenia oczekują odbiorcy, ale również sami producenci. Czy przypadkiem jest, że w rejonach sadowniczych zapadalność na nowotwory i liczba poronień są jednymi z największych w Polsce? Ograniczenie ilości stosowanych preparatów chemicznych staje się już koniecznością. Klienci poszukują owoców klasy premium czyli nie tylko odpowiedniej wielkości i dobrze wykształconych, ale też pięknie wybarwionych, soczystych i pozbawionych uszkodzeń lecz jednocześnie nie zawierających chemicznych pozostałości po stosowanych zabiegach.

Wyprodukowanie jabłka klasy premium bez intensywnie stosowanej chemii wydawało się do tej pory postawieniem na głowie doświadczeń całego pokolenia sadowników. Wielu specjalistów twierdziło wręcz, że jest to niemożliwe. Dzisiaj okazuje się, że stosowany od niedawna w polskich sadach, a znany w Europie już dużo wcześniej preparat  SUNRED® włoskiej firmy Biolchim powoduje, że produkowane owoce cieszą się niekwestionowanymi walorami prozdrowotnymi, dobrym wybarwieniem i smakiem, a jednocześnie nie zawierają chemicznych pozostałości. Wysoka jakość produkowanych owoców, ich piękny kolor i zwiększona zawartość cukru umożliwia sadownikom ich sprzedaż po dużo korzystniejszych cenach.

Niekwestionowaną zaletą produktów firmy Biolchim jest możliwość ich stosowania w całym cyklu rozwojowym rośliny bez ryzyka, że w owocach znajdą się szkodliwe pozostałości, tak jak dzieje się to w wyniku stosowania wielu preparatów chemicznych. W przypadku SUNREDa ® jest to zasługa składu preparatu bazującego na wyciągach z roślin oraz mikroelementów w postaci chelatów. Zawiera on fenyloalaninę, metioninę, monosacharydy i inne ekstrakty roślinne, które przyspieszają proces dojrzewania, wspomagają nagromadzenie pigmentów oraz zwiększają zawartość cukrów rozpuszczalnych. Niezwykle ważny jest również fakt, że SUNRED® nie ma ujemnego wpływu na trwałość miąższu owoców, co nie zakłóca stabilności przechowywania jabłek. Jest to rezultat zawartych nim oksylipin, które indukują naturalną syntezę lignin i monolignoli – związków odpowiedzialnych za wzmocnienie ścian komórkowych.

Mając do dyspozycji bezpieczny aktywator wybarwienia i wyrównania dojrzewania owoców SUNRED® mamy wpływ nie tylko na polepszenie wybarwienia, ale  także na owoce dojrzewające we wnętrzu korony,  rosnące w gorszych warunkach dostępu światła i składników odżywczych.

zastosowanie

MIESZANIE

Produkt można mieszać z wszystkimi środkami ochrony roślin i nawozami dolistnymi, z wyjątkiem preparatów zawierających siarkę, oleje mineralne oraz emulsje.

OPAKOWANIA

1 l – 5 l – 20 l

SUNRED®

Aktywator dojrzewania i wybarwienia owoców

  • Poprawia wybarwienie owoców
  • Przyspiesza i polepsza równomierne dojrzewanie
  • Podwyższa zawartość cukru w owocach

SKŁADNIKI

Ekstrakty roślinne, Metionina, Fenyloalanina, Monosacharydy

Sposób działania

SUNRED® to innowacyjny aktywator poprawiający wybarwienie owoców. Zawiera fenyloalaninę, metioninę, monosacharydy i inne ekstrakty roślinne, jak np. oksylipiny, które przyspieszają proces dojrzewania. SUNRED® dostarcza zarówno substancję wyjściową (fenyloalaninę), jak również wspomagacze (oksylipiny) biosyntezy antocyjanu i flawonu, barwników które są odpowiedzialne za zabarwienie czerwone, pomarańczowe i fioletowe. W rezultacie SUNRED® wspomaga nagromadzenie pigmentów, a tym samym poprawia wybarwienie. Dodatkowo SUNRED® zawiera składnik istotny dla biosyntezy etylenu – metioninę, która z kolei inicjuje i steruje procesami dojrzewania i gromadzenia rozpuszczalnych cukrów. W ten sposób SUNRED® usprawnia dojrzewanie owoców i zwiększa zawartość cukrów rozpuszczalnych (skala Brixa). SUNRED® nie ma ujemnego wpływu na trwałość miąższu owoców, ani także nie zakłóca stabilności przechowywania owoców. Jest to rezultat zawartych nim oksylipin, które indukują naturalną syntezę lignin i monolignoli, związków odpowiedzialnych za wzmocnienie ścian komórkowych.