dr Anna Fontana
Wybarwianie owoców i ich dojrzewanie
Osiągnięcie wysokich standardów jakościowych wymaganych przez rynek stanowi kluczowy czynnik sukcesu w produkcji owoców i warzyw. Dojrzewanie owoców charakteryzuje się zmianami biochemicznymi, fizjologicznymi i strukturalnymi, które wpływają na kolor, strukturę, smak i aromat owocu oraz określają ogólną jakość owoców. Nierównomierność dojrzewania może spowodować niższą średnią jakość i znaczne zwiększenie kosztów, głównie w systemach uprawy ze zbiorem ręcznym.
Podczas dojrzewania w owocach gromadzą się cukry pochodzącego głównie z hydrolizy skrobi lub z rozpadu kwasów organicznych. Miąższ owocu staje się łagodniejszy, dzięki aktywacji enzymów degradujących ścianę komórkową i syntetyzowanych lotnych związków organicznych, które są odpowiedzialne za smak i aromat owoców. Dojrzewanie owoców charakteryzuje się również rozwojem barwy z powodu rozpadu chlorofilu i gromadzenia się pigmentów. Oprócz czynników fizjologicznych, rozwój barwy zależy od wielu czynników środowiskowych, takich jak światło i temperatura. Na przykład światło o długości fali odpowiadającej barwie niebieskofioletowej i ultrafioletowe (UV), zwłaszcza UV-B, jest najbardziej skuteczne w wywoływaniu wybarwienia, a duże różnice temperatur nocnych i dziennych w okresie wybarwiania mogą ten proces spowolnić.
Jak poprawić wybarwienie owoców stosując SUNRED®?
Tradycyjne sposoby zwiększania wybarwienia owocu obejmują stosowanie regulatorów wzrostu uwalniającego etylen, które przyspieszają proces dojrzewania. Etylen odgrywa kluczową rolę w dojrzewaniu owoców, ponieważ wywołuje i koordynuje fizjologiczne, biochemiczne i strukturalne zmiany zachodzące podczas tego procesu. W sadzie niektóre praktyki przed zbiorami, takie jak przycinanie pędów lub stosowanie ściółki odbijającej światło słoneczne, mogą poprawić stan wybarwienia skórki owoców.
SUNRED® produkowany przez firmę Biolchim jest naturalnym środkiem wzmacniającym stopień wybarwienia owoców. Zawiera ekstrakty roślinne, fenyloalaninę, metioninę i monosacharydy. Wyróżnia się jego dodatnim wpływem na antocyjany (czerwony, pomarańczowy i fioletowy) oraz karotenoidy (żółty, pomarańczowy).
Jak działa SUNRED®?
SUNRED® poprawia rozwój koloru owocu, ponieważ zwiększa intensywność wybarwienia i odsetek powierzchni owocu pokrytego rumieńcem. Skuteczność preparatu SUNRED® wynika z faktu jego pozytywnego wpływu na wszystkie procesy fizjologiczne związane z rozwojem i dojrzewaniem barwy:
1. Nagromadzenie pigmentu: SUNRED® sprzyja wybarwieniu owoców, ponieważ dostarcza zarówno związków działających, jako prekursor (fenyloalanina) jak również aktywator (oksylipiny) biosyntezy pigmentu;
2. Nagromadzenie cukru: SUNRED® jest bogaty w monosacharydy, proste cukry łatwo dostępne, jako źródło energii i węgla, niezbędne w procesie pierwotnego metabolizmu owoców.
3. Wzmocnienie ścian komórek: SUNRED® sprzyja naturalnej syntezie ligniny, która wzmacnia ściany komórkowe. W rezultacie SUNRED wpływa na poprawę jędrności dojrzałego miąższu oraz na lepsze przechowywanie owoców.
Jakie są zalety korzystania z programu stosowania preparatu SUNRED?
Dzięki synergicznemu współdziałaniu wszystkich jego składników, SUNRED stymuluje naturalny proces dojrzewania owoców, poprawia stopień dojrzewania, oraz kumulację rozpuszczalnych cukrów i biosyntezę pigmentu, co pozytywnie wpływa na jakość owoców.
Opryskiwanie warzyw szklarniowych lub pod osłonami preparatem SUNRED daje nam kilka możliwości:
1. Ujednolica dojrzewanie owoców w gronie i pomiędzy roślinami, skracając czas zbioru i zmniejszając liczbę zbiorów w okresie dojrzewania;
2. Podnosi poziom cukru w owocach mierzony wg skali Brixa, ponieważ sprzyja akumulacji cukru;
3. Poprawia jednolitość i intensywność wybarwienia;
4. Wzmaga dojrzewanie również w przypadku zbyt małego natężenia światła i braku optymalnej temperatury;
5. Nie zmienia zdolności przechowalniczej owoców
Biostymulatory są stosowane dla polepszenia jakości produkowanych owoców.
Utrzymanie metabolizmu roślinnego w fazie zawiązywania i wzrostu owoców przygotowuje roślinę do optymalnego i jednolitego dojrzewania owoców.
Folicist® to bioaktywator kwitnienia i zawiązywania owoców zawierający ekstrakty roślinne, które wywołują jednorodność kwitnienia i zawiązywania owoców przez stymulowanie procesów biosyntezy rośliny i łagodzenie stresu z powodu intensywnej aktywności metabolicznej.
NOV@ ® jest specjalistycznym produktem do stosowania w fertygacji lub w opryskach nalistnych w celu pobudzenia zdolności pobierania i wchłaniania substancji odżywczych przez korzenie, oraz sprzyja rozwojowi i powiększaniu owoców. NOV@ pozwala uzyskać bardziej zrównoważone rośliny, a przez to jednorodne i większe owoce.
Zintegrowane podejście do nawożenia roślin obejmujące stosowanie biostymulatorów takich jak SUNRED®, Folicist ®i NOVA® może znacznie poprawić jakość produkcji owoców i warzyw, a tym samym pomóc producentom zaspokoić oczekiwania rynku.

zastosowanie
MIESZANIE
Produkt można mieszać z wszystkimi środkami ochrony roślin i nawozami dolistnymi, z wyjątkiem preparatów zawierających siarkę, oleje mineralne oraz emulsje.
OPAKOWANIA
1 l – 5 l – 20 l
SUNRED®
Aktywator dojrzewania i wybarwienia owoców
- Poprawia wybarwienie owoców
- Przyspiesza i polepsza równomierne dojrzewanie
- Podwyższa zawartość cukru w owocach
SKŁADNIKI
Ekstrakty roślinne, Metionina, Fenyloalanina, Monosacharydy
Sposób działania
SUNRED® to innowacyjny aktywator poprawiający wybarwienie owoców. Zawiera fenyloalaninę, metioninę, monosacharydy i inne ekstrakty roślinne, jak np. oksylipiny, które przyspieszają proces dojrzewania. SUNRED® dostarcza zarówno substancję wyjściową (fenyloalaninę), jak również wspomagacze (oksylipiny) biosyntezy antocyjanu i flawonu, barwników które są odpowiedzialne za zabarwienie czerwone, pomarańczowe i fioletowe. W rezultacie SUNRED® wspomaga nagromadzenie pigmentów, a tym samym poprawia wybarwienie. Dodatkowo SUNRED® zawiera składnik istotny dla biosyntezy etylenu – metioninę, która z kolei inicjuje i steruje procesami dojrzewania i gromadzenia rozpuszczalnych cukrów. W ten sposób SUNRED® usprawnia dojrzewanie owoców i zwiększa zawartość cukrów rozpuszczalnych (skala Brixa). SUNRED® nie ma ujemnego wpływu na trwałość miąższu owoców, ani także nie zakłóca stabilności przechowywania owoców. Jest to rezultat zawartych nim oksylipin, które indukują naturalną syntezę lignin i monolignoli, związków odpowiedzialnych za wzmocnienie ścian komórkowych.