Klienci kochają czerwone i błyszczące jabłka. Idealnie poukładane na sklepowych półkach wyglądają smacznie i zachęcają do zakupu. Niewielu potrafi oprzeć się ich urokowi. Ich piękny wygląd ma świadczyć również o tym, iż są pełne witamin, minerałów i cennych przeciwutleniaczy. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś dlaczego owoce są czerwone?
Ale dlaczego jabłka są czerwone?
Okazuje się, że za intensywną czerwień jabłek odpowiedzialne są naturalne barwniki roślinne – antocjany – będące naturalnym składnikiem kwiatów i owoców. Antocjany nadają roślinom barwę czerwoną lub niebieską. Stężenie antocyjanów w owocach związane jest ze stopniem ich dojrzałości i najczęściej rośnie w miarę dojrzewania owocu.
W medycynie ludowej powszechnie przypisywano antocyjanom właściwości lecznicze, co zostało potwierdzone przez współczesne badania naukowe. Wykazano między innymi, że antocyjany występujące w borówce kanadyjskiej (łac. Vaccinium angustifolium) chronią przed chorobami układu krążenia natomiast sok z winogron i czerwone wino obniżają ryzyko zawału.
Współczesna medycyna zainteresowała się farmakologicznymi właściwościami antocyjanów niedawno ale już wiemy, że dieta wzbogacona w 3-O-β-D-glukozyd cyjanidyny może zapobiegać otyłości i cukrzycy. Pojawiły się również doniesienia wskazujące na wpływ antocyjanów na ostrość wzroku. Wykazano również pozytywny wpływ ekstraktu antocyjanów z czarnej porzeczki (łac. Ribes nigrum L) oraz borówki czarnej (łac. Vaccinium myrtillus L) na ostrość wzroku.
Tymczasem z doświadczenia wiemy, że na kolor owoców największy wpływ ma dostęp do światła – im bardziej nasłonecznione stanowisko tym ładniej wybarwione owoce. Przeprowadzone badania wskazały gen odpowiedzialny za powstawanie antocjanów w skórce. Zrozumienie mechanizmów regulujących powstawanie koloru ma pozwolić hodowcom przyspieszać dojrzewanie owoców i wybierać najładniejsze okazy.
A skąd wiemy, że czerwone będą słodkie?
Słodycz owocu jest efektem stężenia cukru w sokach owocowych i dzięki niemieckiemu uczonemu Adolfowi Brixowi wiemy jak ją mierzyć. Otóż opracowana przez niego skala zawaną skalą Brixa pozwala oznaczać zawartość cukru w sokach owocowych i moszczach winnych. W przypadku soków owocowych jeden stopień skali Brixa odpowiada około 1 – 2 % cukru z całkowitej wagi. Właśnie to zazwyczaj wyraża subiektywnie postrzeganą słodkość.
Skala Brixa wyraża stężenie rozpuszczonej substancji (przeważnie cukru) w płynie. Nowoczesne przyrządy pomiarowe ze skalą Brixa to zazwyczaj cyfrowe refraktometry, które dokonują pomiaru na podstawie współczynnika załamania światła. Takie przyrządy są zazwyczaj przenośne i bardzo proste w obsłudze, więc można z nich korzystać bezpośrednio w miejscu badania roztworów. Coraz częściej uzyskany pomiar pozwala określić idealną porę zbioru owoców i warzyw.
A jak bezpiecznie dla zdrowia poprawić wybarwienie i słodycz owoców gotowych do zbioru?
Stworzony z naturalnych ekstraktów roślinnych SUNRED® zawiera fenyloalaninę, metioninę, monosacharydy i inne ekstrakty roślinne, jak np. oksylipiny, które przyspieszają proces dojrzewania. Ponieważ zawiera substancje wyjściową (fenyloalaninę) oraz wspomagacze (oksylipiny) biosyntezy antocjanu i flawonu, wspomaga nagromadzenie pigmentów czyli poprawia wybarwienie.
Metionina natomiast inicjuje i steruje procesami gromadzenia rozpuszczalnych cukrów, dzięki czemu SUNRED® usprawnia dojrzewanie owoców i zwiększa zawartość cukrów rozpuszczalnych. SUNRED® nie ma ujemnego wpływu na trwałość miąższu owoców, ani także nie zakłóca stabilności przechowywania owoców. Jest to rezultat zawartych nim oksylipin, które indukują naturalną syntezę lignin i monolignoli, związków odpowiedzialnych za wzmocnienie ścian komórkowych. Dzięki temu owoce bedą się lepiej przechowywały, a po wyjęciu z chłodni zachowają jędrność i zdrowy miąższ pod skórką.