Chłodna wiosna i ulewne deszcze sprawiły, że plantatorzy truskawek w naszym regionie już zaczynają liczyć straty.

Tak kiepskich warunków pogodowych dla jakości truskawek jak w tym roku nie było już dawno. Ciągłe deszcze, zwłaszcza na południu Polski mogą być przyczyną podtopienia i zniszczenia wielu plantacji, a zawiązane i rosnące w tych warunkach owoce  będą  często podgniłe i nie wybarwione. Plantatorzy liczą już straty. Czy grozi nam klęska nieurodzaju?

TRUSKAWKI MAŁO SŁODKIE

W tym roku plany plantatorów i przetwórców może pokrzyżować zimna i mokra wiosna.Na wielu plantacjach, z powodu opadów stoi woda. W takich warunkach nie można liczyć na dobrą jakość owoców. Truskawki będą miały wyjątkowo mało ekstraktu. W sytuacji, gdy będzie brakowało im słońca, owoce będą  niewybarwione i narażone na szybsze rozpadanie się.

CZY GROZI NAM KLĘSKA NIEURODZAJU?

Jak mokry sezon truskawkowy przełoży się na ceny przetworów i mrożonych owoców?

Przy globalnej gospodarce lokalny problem pogodowy nie ma większego znaczenia. Owoce można sprowadzić z innych miejsc kraju a nawet z zagranicy.

Jednak w tym roku pogoda nie dopisuje nie tylko w Polsce, ale i w Europie.

 

Na ratunek!

 

  • FOLICIST® – na zmniejszenie niekorzystnych skutków niepogody, lepsze kwitnienie i zawiązywanie owoców w chłodnej i deszczowej aurze.
  • PHOSFIK® – na uzupełnienie niedoborów drogą dolistną, gdyż system korzeniowy nie zawsze ma optymalne warunki do odżywiania roślin. Dodatkowa energia w postaci łatwo przyswajalnego fosforu poprawia naturalną odporność roślin na choroby grzybowe i gnicie owoców, wspomagając równocześnie zawiązywanie pąków kwiatowych i kwitnienie w warunkach niekorzystnej aury
  • SUNRED® – tylko taki preparat może poprawić i wyrównać wybarwienie owoców oraz smak, jednocześnie nie wpływając negatywnie na trwałość przechowalniczą owoców po zbiorze.

zastosowanie

MIESZANIE

Produkt można mieszać z wszystkimi środkami ochrony roślin i nawozami. Nie powinien być stosowany w połączeniu ze środkami zawierającymi miedź lub siarkę, olejami mineralnymi oraz emulsjami.

OPAKOWANIA

1 L

Folicist®

Biostymulator wspomagający kwitnienie, zawiązywanie owoców i wpływający na kiełkowanie nasion

  • ZWIĘKSZA ZDOLNOŚĆ KIEŁKOWANIA NASION
  • WSPOMAGA I UJEDNOLICA KWITNIENIE
  • UŁATWIA KIEŁKOWANIE PYŁKU KWIATOWEGO I ZAWIĄZYWANIE OWOCÓW

SKŁADNIKI

Acetylo-trioprolina (ATCA), Glicyna, Betaina, kwas foliowy, ekstrakt z alg morskich (Ascophyllum nodosum), wyciąg z lucerny siewnej (Alfalfa – łac. Medicago sativa)

Sposób działania

Podczas kwitnienia i zawiązywania owoców energia pochodząca z białek, cukrów, kwasów nukleinowych w obecności fitohormonów jest niezbędna do podtrzymania podziału komórek. FOLICIST optymalizuje kwitnienie i zawiązywanie owoców wpływając na wzrost rośliny oraz działając jako czynnik antystresowy. Działanie poszczególnych składników:

  • ATCA: wewnątrz tkanek rośliny podlega przemianie w cysteinę (aminokwas niezbędny do produkcji energii) oraz prolinę (reguluje procesy osmozy oraz chroni przed stresem termicznym i niedoboru wody)
  • kwas foliowy wpływa na syntezę białek i kwasów nukleinowych
  • Glicyna betaina przywraca funkcje metaboliczne rośliny po intensywnym stresie

Powyższe efekty są uzyskiwane poprzez współdziałanie wyciągów z alg morskich oraz innych roślin, które dostarczają aminokwasy, witaminy, betainę i naturalne substancje wzrostowe.

zastosowanie

MIESZANIE

Produkty mogą służyć do sporządzania mieszanin zbiornikowych z innymi preparatami z wyłączeniem produktów opartych na miedzi, olejach mineralnych i emulsjach. W celu sprawdzenia kompatybilności wskazane jest przeprowadzenie próbnego mieszania.

OPAKOWANIA

20 l – 200 l

PHOSFIK®

Grupa produktów do odżywiania i wzmacniana roślin

  • Wzmacnia odporność rośliny na choroby
  • Wspomaga syntezę fitoaleksyn, naturalnych składników które zwiększają mechanizmy obronne roślin
  • Zapewnia właściwe zaopatrzenie roślin w substancje odżywcze
  • Wpływa na poprawę skuteczności działania fungicydów
  • Wspomaga wzrost i rozwój systemu korzeniowego
  • Poprawia witalność roślin
  • Zapewnia właściwe odkładanie się cukrów, skrobi i kwasów tłuszczowych w organach magazynujących
  • Zawiera najważniejsze mikroelementy w większości chelatowane EDTA

SKŁADNIKI

Makro- i mikroskładniki.

Sposób działania

Grupa produktów PHOSFIK® zawiera fosfor w wysoce dostępnej formie: – uzyskujemy lepsze pobieranie składników pokarmowych i ich transport: składniki pokarmowe będąc dobrze rozpuszczone są łatwo transportowane we floemie, a następnie wraz z innymi składnikami są szybko wchłaniane i kompletnie translokowane wewnątrz tkanek rośliny – zwiększa biosyntezę fitoaleksyn, składników wytwarzanych naturalnie przez roślinę w celu pokonania stresu biotycznego.

zastosowanie

MIESZANIE

Produkt można mieszać z wszystkimi środkami ochrony roślin i nawozami dolistnymi, z wyjątkiem preparatów zawierających siarkę, oleje mineralne oraz emulsje.

OPAKOWANIA

1 l – 5 l – 20 l

SUNRED®

Aktywator dojrzewania i wybarwienia owoców

  • Poprawia wybarwienie owoców
  • Przyspiesza i polepsza równomierne dojrzewanie
  • Podwyższa zawartość cukru w owocach

SKŁADNIKI

Ekstrakty roślinne, Metionina, Fenyloalanina, Monosacharydy

Sposób działania

SUNRED® to innowacyjny aktywator poprawiający wybarwienie owoców. Zawiera fenyloalaninę, metioninę, monosacharydy i inne ekstrakty roślinne, jak np. oksylipiny, które przyspieszają proces dojrzewania. SUNRED® dostarcza zarówno substancję wyjściową (fenyloalaninę), jak również wspomagacze (oksylipiny) biosyntezy antocyjanu i flawonu, barwników które są odpowiedzialne za zabarwienie czerwone, pomarańczowe i fioletowe. W rezultacie SUNRED® wspomaga nagromadzenie pigmentów, a tym samym poprawia wybarwienie. Dodatkowo SUNRED® zawiera składnik istotny dla biosyntezy etylenu – metioninę, która z kolei inicjuje i steruje procesami dojrzewania i gromadzenia rozpuszczalnych cukrów. W ten sposób SUNRED® usprawnia dojrzewanie owoców i zwiększa zawartość cukrów rozpuszczalnych (skala Brixa). SUNRED® nie ma ujemnego wpływu na trwałość miąższu owoców, ani także nie zakłóca stabilności przechowywania owoców. Jest to rezultat zawartych nim oksylipin, które indukują naturalną syntezę lignin i monolignoli, związków odpowiedzialnych za wzmocnienie ścian komórkowych.