Wysoka jakość i ładny kolor to podstawowe czynniki decydujące o sukcesie rynkowym w produkcji owoców i warzyw. Ładnie wybarwiony, smaczny i aromatyczny pomidor to niezwykle pożądany, a jednocześnie trudny do nabycia produkt zimą. Czy możliwe jest uzyskanie pożądanego efektu w okresie jesienno-zimowym, gdy dni są krótkie a światła słonecznego jak na lekarstwo? Kiedy pomidory rumienią się bez słońca?

Wybarwianie owoców i ich dojrzewanie

Dojrzewanie owoców charakteryzuje się zmianami biochemicznymi, fizjologicznymi i strukturalnymi, które wpływają na kolor, strukturę, smak i aromat owocu oraz określają ogólną jakość owoców. Nierównomierność dojrzewania może spowodować niższą średnią jakość i znaczne zwiększenie kosztów, głównie w systemach uprawy ze zbiorem ręcznym.

Podczas dojrzewania w owocach gromadzą się cukry pochodzącego głównie z hydrolizy skrobi lub z rozpadu kwasów organicznych. Miąższ owocu staje się łagodniejszy, dzięki aktywacji enzymów degradujących ścianę komórkową i syntetyzowanych lotnych związków organicznych, które są odpowiedzialne za smak i aromat owoców. Dojrzewanie owoców charakteryzuje się również rozwojem barwy z powodu rozpadu chlorofilu i gromadzenia się pigmentów. Oprócz czynników fizjologicznych, rozwój barwy zależy od wielu czynników środowiskowych, takich jak światło i temperatura. Na przykład światło o długości fali odpowiadającej barwie niebieskofioletowej i ultrafioletowe (UV), zwłaszcza UV-B, jest najbardziej skuteczne w wywoływaniu wybarwienia, a duże różnice temperatur nocnych i dziennych w okresie wybarwiania mogą ten proces spowolnić.

Jak poprawić wybarwienie owoców stosując SUNRED®?

Tradycyjne sposoby zwiększania wybarwienia owocu obejmują stosowanie regulatorów wzrostu uwalniającego etylen, które przyspieszają proces dojrzewania. Etylen odgrywa kluczową rolę w dojrzewaniu owoców, ponieważ wywołuje i koordynuje fizjologiczne, biochemiczne i strukturalne zmiany zachodzące podczas tego procesu.

SUNRED® produkowany przez firmę Biolchim jest naturalnym środkiem wzmacniającym stopień wybarwienia owoców. Zawiera ekstrakty roślinne, fenyloalaninę, metioninę i monosacharydy. Wyróżnia się jego dodatnim wpływem na antocyjany (czerwony, pomarańczowy i fioletowy) oraz karotenoidy (żółty, pomarańczowy).

3 powody, dla których pomidory rumienią się bez słońca

SUNRED® poprawia rozwój koloru owocu, ponieważ zwiększa intensywność wybarwienia i odsetek powierzchni owocu pokrytego rumieńcem. Skuteczność preparatuSUNRED® wynika z faktu jego pozytywnego wpływu na wszystkie procesy fizjologiczne związane z rozwojem i dojrzewaniem barwy:

  1. Nagromadzenie pigmentu: SUNRED® sprzyja wybarwieniu owoców, ponieważ dostarcza zarówno związków działających, jako prekursor (fenyloalanina) jak również aktywator (oksylipiny) biosyntezy pigmentu;
  2. Nagromadzenie cukru: SUNRED® jest bogaty w monosacharydy, proste cukry łatwo dostępne, jako źródło energii i węgla, niezbędne w procesie pierwotnego metabolizmu owoców.
  3. Wzmocnienie ścian komórek: SUNRED® sprzyja naturalnej syntezie ligniny, która wzmacnia ściany komórkowe. W rezultacie SUNRED® wpływa na poprawę jędrności dojrzałego miąższu oraz na lepsze przechowywanie owoców.

 

Jakie są zalety korzystania z programu stosowania preparatu SUNRED®?

Dzięki synergicznemu współdziałaniu wszystkich jego składników, SUNRED® stymuluje naturalny proces dojrzewania owoców, poprawia stopień dojrzewania, oraz kumulację rozpuszczalnych cukrów i biosyntezę pigmentu, co pozytywnie wpływa na jakość owoców.

Opryskiwanie warzyw szklarniowych lub pod osłonami preparatem SUNRED® daje nam kilka możliwości:

  1. Ujednolica dojrzewanie owoców w gronie i pomiędzy roślinami, skracając czas zbioru i zmniejszając liczbę zbiorów w okresie dojrzewania;
  2. Podnosi poziom cukru w owocach mierzony wg skali Brixa, ponieważ sprzyja akumulacji cukru;
  3. Poprawia jednolitość i intensywność wybarwienia;
  4. Wzmaga dojrzewanie również w przypadku zbyt małego natężenia światła i braku optymalnej temperatury;
  5. Nie zmienia zdolności przechowalniczej owoców
opracowano w oparciu o artykuł „Poprawa wybarwienia i dojrzałości owoców i warzyw pod osłonami” dr Anna Fontana

zastosowanie

MIESZANIE

Produkt można mieszać z wszystkimi środkami ochrony roślin i nawozami dolistnymi, z wyjątkiem preparatów zawierających siarkę, oleje mineralne oraz emulsje.

OPAKOWANIA

1 l – 5 l – 20 l

SUNRED®

Aktywator dojrzewania i wybarwienia owoców

  • Poprawia wybarwienie owoców
  • Przyspiesza i polepsza równomierne dojrzewanie
  • Podwyższa zawartość cukru w owocach

SKŁADNIKI

Ekstrakty roślinne, Metionina, Fenyloalanina, Monosacharydy

Sposób działania

SUNRED® to innowacyjny aktywator poprawiający wybarwienie owoców. Zawiera fenyloalaninę, metioninę, monosacharydy i inne ekstrakty roślinne, jak np. oksylipiny, które przyspieszają proces dojrzewania. SUNRED® dostarcza zarówno substancję wyjściową (fenyloalaninę), jak również wspomagacze (oksylipiny) biosyntezy antocyjanu i flawonu, barwników które są odpowiedzialne za zabarwienie czerwone, pomarańczowe i fioletowe. W rezultacie SUNRED® wspomaga nagromadzenie pigmentów, a tym samym poprawia wybarwienie. Dodatkowo SUNRED® zawiera składnik istotny dla biosyntezy etylenu – metioninę, która z kolei inicjuje i steruje procesami dojrzewania i gromadzenia rozpuszczalnych cukrów. W ten sposób SUNRED® usprawnia dojrzewanie owoców i zwiększa zawartość cukrów rozpuszczalnych (skala Brixa). SUNRED® nie ma ujemnego wpływu na trwałość miąższu owoców, ani także nie zakłóca stabilności przechowywania owoców. Jest to rezultat zawartych nim oksylipin, które indukują naturalną syntezę lignin i monolignoli, związków odpowiedzialnych za wzmocnienie ścian komórkowych.