dr Anna Fontana
Ukończyła Uniwersytet w Mediolanie we Włoszech, pracę doktorską obroniła na Uniwersytecie w Jenie ( Niemcy ) jest pracownikiem naukowym działu Badawczo –Rozwojowego  firmy Biolchim w Medicina k/Bolonii

 

Osiągnięcie wysokich standardów jakościowych wymaganych przez rynek stanowi kluczowy czynnik sukcesu w produkcji owoców i warzyw. Dojrzewanie owoców charakteryzuje się zmianami biochemicznymi, fizjologicznymi i strukturalnymi, które wpływają na kolor, strukturę, smak i aromat owocu oraz określają ogólną jakość owoców. Nierównomierność dojrzewania może spowodować obniżenie średniej jakości owoców i znaczne zwiększenie kosztów.

Podczas dojrzewania w owocach gromadzą się cukry. Miąższ owocu staje się łagodniejszy, dzięki aktywacji enzymów degradujących ścianę komórkową i syntetyzowanych lotnych związków organicznych, które są odpowiedzialne za smak i aromat owoców. Dojrzewanie owoców charakteryzuje się również rozwojem barwy z powodu rozpadu chlorofilu i gromadzenia się pigmentów. Oprócz czynników fizjologicznych, rozwój barwy zależy od wielu czynników środowiskowych, takich jak światło i temperatura. Na przykład światło o długości fali odpowiadającej barwie niebieskofioletowej i ultrafioletowe (UV), zwłaszcza UV-B, jest najbardziej skuteczne w wywoływaniu wybarwienia.

Jak poprawić wybarwienie owoców stosując SUNRED®?

Etylen odgrywa kluczową rolę w dojrzewaniu owoców, ponieważ wywołuje i koordynuje fizjologiczne, biochemiczne i strukturalne zmiany zachodzące podczas tego procesu.
SUNRED® produkowany przez firmę Biolchim jest naturalnym środkiem wzmacniającym stopień wybarwienia owoców. Zawiera ekstrakty roślinne, fenyloalaninę, metioninę i monosacharydy. Wyróżnia się jego dodatnim wpływem na antocyjany (czerwony, pomarańczowy i fioletowy) oraz karotenoidy (żółty, pomarańczowy).

Jak działa SUNRED®?

SUNRED® zwiększa intensywność wybarwienia i procent powierzchni owocu pokrytego rumieńcem. Skuteczność preparatu SUNRED® wynika z faktu jego pozytywnego wpływu na wszystkie procesy fizjologiczne związane z rozwojem i dojrzewaniem :

  1. Nagromadzenie pigmentu: SUNRED® sprzyja wybarwieniu owoców, ponieważ dostarcza zarówno związków działających, jako prekursor (fenyloalanina) jak również aktywator (oksylipiny) biosyntezy pigmentu;
  2. Nagromadzenie cukru: SUNRED® jest bogaty w monosacharydy, proste cukry łatwo dostępne, jako źródło energii i węgla, niezbędne w procesie pierwotnego metabolizmu owoców.
  3. Wzmocnienie ścian komórek: SUNRED® sprzyja naturalnej syntezie ligniny, która wzmacnia ściany komórkowe. W rezultacie SUNRED® wpływa na poprawę jędrności dojrzałego miąższu oraz na lepsze przechowywanie owoców.

Zalecana dawka 3,5-4,0 l/ha 1-2 razy w odstępie 5-7 dni. Ostatnia aplikacja 5-6 dni przed zbiorem.

Jakie są zalety korzystania z programu stosowania preparatu SUNRED®?

SUNRED® poprawia stopień dojrzewania, oraz kumulację rozpuszczalnych cukrów i biosyntezę pigmentu, co pozytywnie wpływa na jakość owoców.