Wiemy, że konsumenci kupują jabłka pod wpływem impulsu, co „najlepiej wpadnie im w oko”. Najlepiej wyglądające jabłka, to te które mają najlepszy kolor. Intensywny kolor daje im przewagę konkurencyjną na rynku i takie będą w tym roku najbardziej poszukiwane oraz uzyskają lepsze ceny.

Naukowcy dojrzewaniem i wybarwianiem owoców zajmują się od dawna, ale pomimo to do dzisiaj wiele zależności tego procesu nie zostało do końca wyjaśnionych.

W 1925 r. najbardziej renomowany brytyjski Uniwersytet w Cambridge opublikował wyniki badań naukowych dotyczące wybarwienia jabłek, w których zwrócono uwagę na podstawową rolę antocyjanów w procesie wybarwiania owoców. Emerson wyszczególnił wówczas cztery typy antocyjanów odpowiedzialnych za wybarwienie owoców:

  • Sun red – antocyjan wybarwiający owoc na kolor czerwony ( tzw. słoneczna czerwień) oraz dilute Sun red – antocyjan wywołujący na owocu rumieniec ( rozmytą słoneczną czerwień ), których wytworzenie jest uwarunkowane dostępem światła słonecznego .
  • antocyjan Purple ( fioletowy ) oraz antocjan dilute purple ( rozmyty fioletowy ) wytwarzają się przy braku dostępu tego światła.

Jak polepszyć wybarwienie owoców stosując SUNRED®?

Produkowany obecnie przez firmę Biolchim preparat SUNRED® jest naturalnym środkiem pochodzącym z wyciągów roślinnych oraz alg wzmacniającym stopień wybarwienia owoców. Jego działanie w znacznym stopniu przebiega niezależnie od pogody, dostępu światła i innych uwarunkowań środowiskowych. Zawiera on w składzie naturalne ekstrakty roślinne, fenyloalaninę, metioninę i monosacharydy. Wyróżnia się  dodatnim wpływem na  antocyjany (czerwony, pomarańczowy i fioletowy) oraz karotenoidy (żółty, pomarańczowy).

W trakcie tegorocznych targów owocowych Macfrut w Rimini we Włoszech firma Biolchim zorganizowała konferencję, w trakcie której zwrócono uwagę, że efekty  stosowania preparatu SUNRED®w sadach zostały potwierdzone w ostatnich latach w praktyce przez sadowników we Włoszech, Niemczech oraz w Hiszpanii.

Jak działa SUNRED® ?

SUNRED poprawia rozwój koloru owocu, ponieważ zwiększa intensywność wybarwienia i procent powierzchni owocu pokrytego rumieńcem. Skuteczność preparatu SUNRED® wynika z faktu jego pozytywnego wpływu stymulującego wszystkie procesy fizjologiczne związane z rozwojem i dojrzewaniem barwy:

  1. Nagromadzenie pigmentu: SUNRED® sprzyja wybarwieniu owoców, ponieważ dostarcza zarówno związków działających, jako prekursor enzymu fenyloalaniny przy wytwarzaniu antocyjanów jak również aktywator (oksylipiny) biosyntezy pigmentu;
  2. Nagromadzenie cukru: SUNRED® jest bogaty w monosacharydy, proste cukry łatwo dostępne, jako źródło energii i węgla, niezbędne w procesie pierwotnego metabolizmu owoców. Cukry będące produktami asymilacji dwutlenku węgla i fotosyntezy stymulują dodatkowo zwiększenie ilości antocyjanów w owocach.
  3. Wzmocnienie ścian komórek: Oksylipiny zawarte w SUNRED® sprzyjają naturalnej syntezie ligniny, monolignoli , składników, które dodatkowo wzmacniają ściany komórkowe owoców. W rezultacie SUNRED® wpływa na poprawę jędrności dojrzałego miąższu oraz na dalsze, lepsze przechowywanie owoców.

Zawarty w preparacie SUNRED® azot organiczny oraz potas dodatkowo wpływają pobudzająco na procesy wyrównujące dojrzewanie i polepszające wybarwianie jabłek.

Co powoduje, że czerwony kolor rozwija się w jabłkach i dlaczego można zwiększyć ich wybarwienie ?

Zjawisko to zostało zbadane przez naukowców i opublikowane w 2007 r na Uniwersytecie Stanu Waszyngton w Seattle w najbardziej sadowniczym rejonie USA. Naukowcy: Mark Ritenour i Habib Khemira opisali szczegółowo proces czerwonego wybarwiania się jabłek na podstawie badań przeprowadzonych w sadach stanu  Waszyngton.

FIZJOLOGICZNA I BIOCHEMICZNA PODSTAWA ROZWOJU KOLORÓW.

Jabłko zawiera wiele związków, takich jak antocyjany, chlorofil, karotenoidy i flawonole, które mogą mieszać się ze sobą, tworząc jego kolor. Najważniejszym z tych związków dla czerwonego zabarwienia jabłek są antocyjany znajdujące się w skórce, które mogą wzrosnąć ponad 5-krotnie podczas dojrzewania niektórych odmian.

zastosowanie

MIESZANIE

Produkt można mieszać z wszystkimi środkami ochrony roślin i nawozami dolistnymi, z wyjątkiem preparatów zawierających siarkę, oleje mineralne oraz emulsje.

OPAKOWANIA

1 l – 5 l – 20 l

SUNRED®

Aktywator dojrzewania i wybarwienia owoców

  • Poprawia wybarwienie owoców
  • Przyspiesza i polepsza równomierne dojrzewanie
  • Podwyższa zawartość cukru w owocach

SKŁADNIKI

Ekstrakty roślinne, Metionina, Fenyloalanina, Monosacharydy

Sposób działania

SUNRED® to innowacyjny aktywator poprawiający wybarwienie owoców. Zawiera fenyloalaninę, metioninę, monosacharydy i inne ekstrakty roślinne, jak np. oksylipiny, które przyspieszają proces dojrzewania. SUNRED® dostarcza zarówno substancję wyjściową (fenyloalaninę), jak również wspomagacze (oksylipiny) biosyntezy antocyjanu i flawonu, barwników które są odpowiedzialne za zabarwienie czerwone, pomarańczowe i fioletowe. W rezultacie SUNRED® wspomaga nagromadzenie pigmentów, a tym samym poprawia wybarwienie. Dodatkowo SUNRED® zawiera składnik istotny dla biosyntezy etylenu – metioninę, która z kolei inicjuje i steruje procesami dojrzewania i gromadzenia rozpuszczalnych cukrów. W ten sposób SUNRED® usprawnia dojrzewanie owoców i zwiększa zawartość cukrów rozpuszczalnych (skala Brixa). SUNRED® nie ma ujemnego wpływu na trwałość miąższu owoców, ani także nie zakłóca stabilności przechowywania owoców. Jest to rezultat zawartych nim oksylipin, które indukują naturalną syntezę lignin i monolignoli, związków odpowiedzialnych za wzmocnienie ścian komórkowych.