Pochmurne dni nie wpływają dobrze na kwitnienie i zawiązywanie pomidorów. Brak wystarczającej ilości światła powoduje osłabienie wierzchołka wzrostu (wierzchołek robi się ,,wyciągnięty”) oraz opadanie pąków kwiatowych i zawiązków. Podczas kwitnienia i zawiązywania owoców energia pochodząca z białek, cukrów, kwasów nukleinowych w obecności fitohormonów jest niezbędna do podtrzymania podziału komórek . By wspomóc roślinę warto zastosować FOLICIST® , który optymalizuje kwitnienie i zawiązywanie owoców. Efekt ten jest możliwy dzięki współdziałaniu alg morskich które dostarczają aminokwasy, witaminy i betainę oraz naturalnych substancji wzrostowych.
Przy pochmurnej pogodzie , gdy owoce z dolnych gron pomidora są już wyrośnięte, gotowe do dojrzewania, nadmiernie obciążają roślinę, a mimo to nie dojrzewają, warto zastosować SUNRED®, który jest aktywatorem dojrzewania, poprawia wybarwienie owoców, wspomaga nagromadzenie pigmentów, a – co wydaje się niezwykle ważne – wpływa korzystnie na twardość i trwałość owoców pomidorów.

zastosowanie
MIESZANIE
Produkt można mieszać z wszystkimi środkami ochrony roślin i nawozami dolistnymi, z wyjątkiem preparatów zawierających siarkę, oleje mineralne oraz emulsje.
OPAKOWANIA
1 l – 5 l – 20 l
SUNRED®
Aktywator dojrzewania i wybarwienia owoców
- Poprawia wybarwienie owoców
- Przyspiesza i polepsza równomierne dojrzewanie
- Podwyższa zawartość cukru w owocach
SKŁADNIKI
Ekstrakty roślinne, Metionina, Fenyloalanina, Monosacharydy
Sposób działania
SUNRED® to innowacyjny aktywator poprawiający wybarwienie owoców. Zawiera fenyloalaninę, metioninę, monosacharydy i inne ekstrakty roślinne, jak np. oksylipiny, które przyspieszają proces dojrzewania. SUNRED® dostarcza zarówno substancję wyjściową (fenyloalaninę), jak również wspomagacze (oksylipiny) biosyntezy antocyjanu i flawonu, barwników które są odpowiedzialne za zabarwienie czerwone, pomarańczowe i fioletowe. W rezultacie SUNRED® wspomaga nagromadzenie pigmentów, a tym samym poprawia wybarwienie. Dodatkowo SUNRED® zawiera składnik istotny dla biosyntezy etylenu – metioninę, która z kolei inicjuje i steruje procesami dojrzewania i gromadzenia rozpuszczalnych cukrów. W ten sposób SUNRED® usprawnia dojrzewanie owoców i zwiększa zawartość cukrów rozpuszczalnych (skala Brixa). SUNRED® nie ma ujemnego wpływu na trwałość miąższu owoców, ani także nie zakłóca stabilności przechowywania owoców. Jest to rezultat zawartych nim oksylipin, które indukują naturalną syntezę lignin i monolignoli, związków odpowiedzialnych za wzmocnienie ścian komórkowych.