Chcąc uzyskać wysokiej jakości owoce papryki należy

  1. zadbać o optymalne warunki do uprawy;
  2. dokarmiać rośliny w okresie wegetacji zgodnie z zapotrzebowaniem dla poszczególnych faz rozwojowych;
  3. zastosować produkty stymulujące wzrost i rozwój roślin oraz wybarwienie owoców.

Polecanym przez praktyków produktem poprawiającym wybarwienie owoców jest otrzymywany na bazie alg SUNRED® zawierający fenyloalaninę, metioninę, monosacharydy i inne ekstrakty roślinne, jak np. oksylipiny, które przyspieszają proces dojrzewania. Oksylipiny to wspomagacze biosyntezy antocyjanu i flawonu czyli barwników odpowiedzialnych za zabarwienie czerwone, pomarańczowe i fioletowe. W efekcie wspomaga nagromadzenie pigmentów, a tym samym poprawia wybarwienie.

Dodatkowo zawartość metioniny – składnika istotnego dla biosyntezy etylenu – pomaga w sterowaniu i sterowaniu procesów dojrzewania i gromadzenia rozpuszczalnych cukrów. W ten sposób SUNRED® usprawnia dojrzewanie owoców i zwiększa zawartość cukrów rozpuszczalnych.

Warto zauważyć, że stosowanie prepartu nie ma ujemnego wpływu na trwałość owoców i nie zakłóca stabilności ich przechowywania. Dzieje się tak dzięki zawartym w preparacie oksylipinom, które indukują naturalną syntezę lignin i monolignoli, które są odpowiedzialne za wzmocnienie ścian komórkowych.

 

 

zastosowanie

MIESZANIE

Produkt można mieszać z wszystkimi środkami ochrony roślin i nawozami dolistnymi, z wyjątkiem preparatów zawierających siarkę, oleje mineralne oraz emulsje.

OPAKOWANIA

1 l – 5 l – 20 l

SUNRED®

Aktywator dojrzewania i wybarwienia owoców

  • Poprawia wybarwienie owoców
  • Przyspiesza i polepsza równomierne dojrzewanie
  • Podwyższa zawartość cukru w owocach

SKŁADNIKI

Ekstrakty roślinne, Metionina, Fenyloalanina, Monosacharydy

Sposób działania

SUNRED® to innowacyjny aktywator poprawiający wybarwienie owoców. Zawiera fenyloalaninę, metioninę, monosacharydy i inne ekstrakty roślinne, jak np. oksylipiny, które przyspieszają proces dojrzewania. SUNRED® dostarcza zarówno substancję wyjściową (fenyloalaninę), jak również wspomagacze (oksylipiny) biosyntezy antocyjanu i flawonu, barwników które są odpowiedzialne za zabarwienie czerwone, pomarańczowe i fioletowe. W rezultacie SUNRED® wspomaga nagromadzenie pigmentów, a tym samym poprawia wybarwienie. Dodatkowo SUNRED® zawiera składnik istotny dla biosyntezy etylenu – metioninę, która z kolei inicjuje i steruje procesami dojrzewania i gromadzenia rozpuszczalnych cukrów. W ten sposób SUNRED® usprawnia dojrzewanie owoców i zwiększa zawartość cukrów rozpuszczalnych (skala Brixa). SUNRED® nie ma ujemnego wpływu na trwałość miąższu owoców, ani także nie zakłóca stabilności przechowywania owoców. Jest to rezultat zawartych nim oksylipin, które indukują naturalną syntezę lignin i monolignoli, związków odpowiedzialnych za wzmocnienie ścian komórkowych.